Artikelindex


Aangeleverd door: Paul Bataille
Modelinformatie: Een van onze trouwe modelideeën leveranciers Paul Bataille heeft onlangs opnieuw een leuk model naar onze redactie gestuurd. Deze keer heeft hij een uurwerk gebouwd dat is gebaseerd op een model dat vroeger in blad CLUB is gepubliceerd. Het model is uitstekend geschikt om de mechaniek achter de beweging van de minuten- en de urenwijzer te demonstreren.
Gepubliceerd in Clubblad: maart 2003 (editie 2003-1)

ftcnl_2003_01_Klok01a

Paul heeft het model gemonteerd op een kleine bouwplaat waarop je de diverse stenen eenvoudig kunt bevestigen. De aandrijving vindt plaats door middel van een handkruk die aan de voorzijde is bevestigd. Met behulp van een aantal kunststofasjes en rast koppelingen wordt de draaiing van de handkruk omgezet in de beweging van het uurwerk.
In het originele model heeft Paul gebruik gemaakt van statika elementen (6 vlakdraagsteunen 120 en 6 boogstukken 60) voor het construeren van een wijzerplaat. Dezelfde constructie is gebruikt voor het maken van het wiel van de eenwielmotor (zie clubblad juni 2002). Voor de uuraanduidingen heeft hij gebruik gemaakt van de oude bouwplaten 15x15 en 15x30 die je in de openingen van de draagsteunen kunt klikken. Omdat deze bouwplaten niet meer in het fischertechnik assortiment beschikbaar zijn, heb ik de wijzerplaat van het model samengesteld volgens de beschrijving in het blad CLUB.
Aan de hand van de foto’s en de stuklijst kunnen bouwers, die weer eens bij de tijd willen zijn, het model eenvoudig nabouwen.

   
© fischertechnikclub NL