Aangeleverd door: Evert Hardendood
Modelinformatie: Op verzoek van Frans Leurs , en zoals hij zegt , om veel leden een plezier te doen, een omschrijving van de door mij gebruikte relais- en bijbehorende voetjes . Dit naar aanleiding van mijn laatste model, het jubileum lightboard.
Vele, en dan vooral de wat oudere leden, kennen ze nog wel: het heel oude EM 5 relais, vanaf 1970 en het iets recentere EM 10 relais, vanaf 1976. Beide relais hadden dezelfde mogelijkheden, zoals twee wissel contacten per relais. Twee keer OM heet dat in vaktaal.
Wie zich veel met relais schakelingen bezighoudt zal al snel tegen de beperkingen van twee contacten oplopen. Het gevolg is dat we al snel heel veel relais nodig hebben! Dit zou allemaal niet zo erg zijn als we over voldoende aantallen beschikken, of tegen redelijke prijzen dergelijke componenten bij kunnen kopen . Persoonlijk ben ik er voorstander van om in fischertechnik modellen ook orginele fischer onderdelen te gebruiken . Helaas is er van fischer al zo'n 20 jaar geen relais meer in het assortiment, wat mij al jaren geleden heeft doen besluiten op andere relais over te stappen.
Gepubliceerd in Clubblad: juni 2002 (editie 2002-2)

ftcnl_2002_02_relais1a
ftcnl_2002_02_relais2

 

   
© fischertechnikclub NL