Aangeleverd door: Peter Derks
Modelinformatie: Het is een mechanische slak, voortbewogen door een mini-motor met tandheugel aandrijving en geschakeld door een ouderwetse pool-omkeerschakelaar. Het model stamt uit de editie 4/75 van het oude Duitse "Club" tijdschrift. Deze slak is dus al een paar jaren oud!
Gepubliceerd in Clubblad: maart 2008 (editie 2008-1)

Slakkengang

Begin bij onderstaande foto om het model te bouwen. Let op de verbindingstukjes 15 (rechts) en 30 (links op de foto). Aan de onderkant komt een bouwplaatje 15x30. afbeelding1.gif

 

 

 

 

 

 

 

 


 

De kop maak je met hoekstenen 60° en voor de voelsprieten gebruik je een oude veerkoppeling (31307). De minimotor met tandheugelkast en de pool-omkeerschakelaar plaatsen zoals op de tweede foto.

afbeelding2.gif

 

 

 

 

 

 

 

Plaats nu de twee tandstangen aan de onderkant en gebruik klemtandwiel Z15 m1,5 met veernaaf (37685) voor de twee “sperwielen”. Voor de sperinrichting heb je twee haakse assen 31035 nodig. De twee asjes 30 zorgen er voor, dat de pool-omkeerschakelaar elke keer omgeschakeld wordt.

afbeelding3.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Detail van het “sperwiel”; deze kan slechts één kant op draaien.

afbeelding4.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nu even opletten dat bij voorwaartse beweging de pool-omkeerschakelaar naar achteren staat en door asje 30 naar voren gedrukt wordt. Zo niet, dan moet je de plus en de min nog even omdraaien...

afbeelding5.gif