Bouwer :  Ruud Reijmers
 Model 1
:  Kilsdonkse molen
 Model 2
:  Ballenbaan
 Model 3
:  Klok
 Model 4 :  Sorteersysteem

 

Model 1: Kilsdonkse molen

Beschrijving:

Kilsdonkse Molen 1842; 2008 gerestaureerd.

Type          Stellingmolen en onderslagmolen

Kenmerk   Watervluchtmolen

Functie      Korenmolen (windmolen) en oliemolen (watermolen)

De Kilsdonkse Molen is een unieke combinatie van een watervlucht-korenmolen en een watergedreven oliemolen. De molen heeft twee onderslag-waterraderen, die aan elkaar kunnen worden gekoppeld. De molenloop begint net voor de stuw in de Aa.  Via de molenloop en de molenkolk stroomt het water een stuk verderop weer in de Aa. Op de ene oever van de molenloop staat de korenmolen en op de andere de oliemolen.

Geschiedenis

In de Aa waren echter nogal wat waterafvoerproblemen, wanneer er overstromingen waren, resulteerde dat in de gemeente langs het Aa-dal tot schade aan de gewassen. Al in 1491 werd daarom bepaald dat de molens alleen in de winter mochten malen, zodat de afvoer van het rivierwater de rest van het jaar onbelemmerd doorgang kon vinden. De nieuwe Molenaar vroeg toestemming om een nieuwe windmolen te mogen bouwen. De molen werd daarop in 1813 voorzien gevlucht, van wieken. Zo ontstond er naast de oliemolen die op waterkracht werkte, een korenmolen die zowel door wind als water kon worden aangedreven. In de korenmolen werd rogge en boekweit gemalen, en in de oliemolen werd koolzaad tot spijsolie en veevoer geslagen.

In 1840 brandden beide molens af, waarna ze in steen werden herbouwd. In de vernieuwde molens, die in 1842 weer in bedrijf werden gesteld, werden veel ijzeren en stalen onderdelen verwerkt.

De afwateringsproblemen bleven voortbestaan en met name op de landerijen in de toenmalige gemeente Veghel, waarvan de gemeentegrens bij de Kilsdonkse watermolen lag, was er wateroverlast. De gemeente kocht daarop in 1880 de molens en verwijderde de twee waterraderen en de molenstuw. Het afwateringsprobleem was daarmee verholpen. Gevolg was wel dat het molengebouw in verval raakte.  

 Video's

 

  

Model 2: Ballenbaan

Beschrijving:

Geïnspireerd door het clubmodel nr. 20, "Kugelbahn” uit Fan-Club-News 2002-1 bouwde ik dit model uit. Zo ontstond mijn Roller Coaster met 6 razende ping pong balletjes in een achtbaan. 

 Video's

 

 

Model 3: Klok

Beschrijving:

'Die Uhr' uit het boek Technikgeschichte mit fischertechnik.

In het boek staat een bouwbeschrijving van de klok. Een uitgebreidere bouwbeschrijving is bij Ruud te verkrijgen. Als je belangstelling hebt kun je hem mailen:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Video's

 

 

Model 4: Sorteersysteem

Beschrijving:

Voor de eerste keer na zo’n 8 jaar bouwen met fischertechnik werk ik nu ook met een interface.
Inmiddels heb ik wat modelletjes gemaakt die ik later nog wil tonen.
Makkelijk is het zeker niet, en wil je zelf wat programmeren dan wordt het een hele klus.
Deze keer geen film maar een foto-show-programma.

 Video's

 

 

 

   
© fischertechnikclub NL