Terug naar Club-model: fischertechnik flipflops

 

De Elektronika doos is in 1977 uitgebracht.

Net als met de Siberlingen kunnen hier geavanceerde besturingen voor modellen mee worden gemaakt.

Documentatie van deze Elektronika doos is in onze bibliotheek te vinden onder 'programma 1966-1988' > 'Elektro'.

Klik op onderstaande afbeeldingen om de documentatie direct te downloaden.

Met de bouwstenen uit de Elektronika doos zijn twee flipflop varianten te maken:

  • SR-flipflop met overheersende set
  • SR-flipflop met overheersende reset

In deze doos zitten 3 bouwstenen:

  • spanningsverzorging
  • drempelschakelaar
  • vermogensversterker

De flipflop wordt gemaakt met de drempelschakelaar. De 2 andere bouwstenen zijn nodig om de juiste spanning voor de werking te krijgen en om de verkregen uitgangsspanning te kunnen gebruiken om een model aan te sturen.

36295   Drempelschakelaar (36295)

 

Het hart van de drempelschakelaar bestaat uit een 7414 ic. Dit ic bevat 6 Schmitt-trigger poorten.

De bouwsteen bestaat uit 2 identieke schakelingen:

SWS Schema

Hier is op de volgende wijze een flipflop van te maken:

RS set schema

De werking is als volgt: Als de Set schakelaar wordt gesloten zal in het bovenste deel de BC238 transistor T1 gaan geleiden. Hierdoor komt er aan de ingang van Schmitt-trigger poort 1 een negatieve spanning te staan, waardoor ook de uitgang van deze poort positief wordt (het is een geinverteerde poort). Op de ingang van poort 2 staat nu dus een positieve spanning en de uitgang wordt dan weer negatief. Deze uitgang is verbonden, middels de 1 kOhm weerstand, met de ingang EB. De onderste BC238 transistor T2 zal doordat de spanning op de EB ingang negatief is niet gaan geleiden en aan de ingang van Schmitt-trigger poort 4 zal een positieve spanning staan (agv. van de spanningsdeler van 470 Ohm en de (oneindig) grote weerstand van de transistor). Op de uitgang van poort 4 staat dan een negatieve spanning en op de ingang van poort 5 ook en op de uitgang van poort 5 hierdoor een positieve spanning. Deze uitgang is verbonden, middels de 1 kOhm weerstand, met de ingang EA. Hier staat nu dus een permanente positieve spanning op, ook na het loslaten van de Set schakelaar. Op de uitgang van poort 1 stond en staat een positieve spanning, en hiermee kan de vermogensversterker worden aangestuurd.

Met het sluiten van de Reset schakelaar zal de de BC238 transistor T2 gaan geleiden. Hierdoor komt er aan de ingang van Schmitt-trigger poort 4 een negatieve spanning te staan, waardoor ook de uitgang van deze poort positief wordt. Op de ingang van poort 5 staat nu dus een positieve spanning en de uitgang wordt dan weer negatief. Deze uitgang is verbonden, middels de 1 kOhm weerstand, met de ingang EA. De bovenste BC238 transistor T1 zal doordat de spanning op de EA ingang negatief is niet meer geleiden en aan de ingang van Schmitt-trigger poort 1 zal een positieve spanning staan (agv. van de spanningsdeler van 470 Ohm en de (oneindig) grote weerstand van de transistor). Op de uitgang van poort 1 staat dan een negatieve spanning en op de ingang van poort 2 ook en op de uitgang van poort 2 een positieve spanning. Deze uitgang is verbonden, middels de 1 kOhm weerstand, met de ingang EB. Hier staat nu dus een permanente positieve spanning op, ook na het loslaten van de Reset schakelaar. Op de uitgang van poort 1 staat nu een negatieve spanning waardoor de vermogensversterker niet meer wordt aangestuurd.

RS set   SR-flipflop met overheersende set
RS reset  SR-flipflop met overheersende reset

 

Opmerking: in alle bovenstaande schema's zijn de verbindingen tussen de -pool en de Br in principe niet nodig. Zonder deze verbinding werkt het ook.

 

Voorbeeld Elektronika

Voorbeeld SR-flipflop met overheersende set

 

Terug naar Club-model: fischertechnik flipflops

 

 

 

   
© fischertechnikclub NL