fischertechnik

Ik ben Marcel Bosch, fischertechnik heeft mijn belangstelling al vanaf mijn negende jaar. Destijds had ik een vriendje die had fischertechnik, zelf speelde ik met Lego. Vanaf dat moment ben ik stap voor stap overgegaan op fischertechnik. Het begon met kleine bouwsels, maar ik kreeg en kocht daarna regelmatig uitbreidingen. Vijf jaar later, ik was 14 jaar, nodigde de verkoper van fischertechnik, de heer Franssen, mij uit mijn bouwsels in zijn etalage tentoon te stellen en daarbij ook in zijn zaak te demonstreren.

Op zo'n demonstratiedag kwamen na publiciteit in de krant veel mensen kijken naar mijn project en kochten dan ook fischertechnik. Aan het eind van de dag kreeg ik van de heer Franssen te horen hoeveel fischertechnik hij had verkocht. Voor 20% van deze opbrengst mocht ik fischertechnik-dozen uitzoeken. Dit was een mooie formule om mijn collectie uit te breiden. Het gevolg was dat ik regelmatig iets ging bouwen en vervolgens in de winkel demonstreren.

Op mijn 18e werd ik benaderd door een bedrijf dat een bouwer van fischertechnik in eigen dienst wilde hebben. Ik werd aangenomen om projecten van fischertechnik te bouwen en vervolgens deze weer aan te sluiten op de computers die zij verkochten aan middelbare scholen. Totaal heb ik er drie projecten gebouwd, namelijk een XYZ-tafel, liftschacht en robot-arm. Ook hier kreeg ik veel fischertechnik mee naar huis. Helaas heb ik wegens gezondheidsredenen slechts een jaar gewerkt bij dit bedrijf. Zo had ik op mijn 20e al een kapitaal aan fischertechnik in mijn bezit.

Met die robot-arm ben ik thuis verder gegaan, bouwde er nog een robot-arm bij en deze beide bevestigde ik aan een lijf. Deze robot kon praten, lopen en blikjes van de ene op de andere tafel zetten. Twee jaar later verwijderde ik de robot-armen en verving deze door armen met vingers, de robot kon nu orgel spelen.

In 1988 heb ik op een computerdag in mijn woonplaats Veghel deze robot gedemonstreerd. Na uitvoerig foto's en film van de robot te hebben gemaakt heb ik wegens ruimtegebrek de robot afgebroken. Enkele jaren later, in 1991, werd in Nederland de fischertechnikclub (www.fischertechnikclub.nl) opgericht en hier ben ik lid van geworden. Op de bijeenkomsten van deze club kwamen veel bouwers met schitterende projecten. Herhaaldelijk werd mij gevraagd of ik de robot weer eens in elkaar wilde zetten. In 2001 heb ik dat waar gemaakt voor het 10-jarig bestaan van de fischertechnikclub en de robot opnieuw in elkaar gezet. Met de software die ik in 1986 reeds had geschreven werkte de robot weer 1!

Drie jaar later werd de clubdag in mijn woonplaats Veghel gehouden en heb ik de robot wederom gedemonstreerd. Dankzij een goede p.r. verscheen in maar liefst vier regionale kranten een uitgebreid artikel over onze clubdag. Omroep Brabant kondigde op de radio aan wat er op deze dag allemaal te doen was. In grote getale kwam het publiek hier op af. Vóór 10 uur stonden de eerste bezoekers al voor de deur. We hadden nauwelijks tijd om even te pauzeren.
In de loop van de dag kwamen nogmaals diverse journalisten, fotografen en een reporter van Omroep Brabant om verslag te doen van deze clubdag. Alleen een televisieploeg ontbrak nog.
In totaal zijn er tussen de 1400 en 1500 bezoekers geweest.

Dankzij deze grote opkomst was het voor de fischertechnikclub voor herhaling vatbaar bijeenkomsten in Veghel te houden in 2006, 2008, 2015 en in 2019. Zie de extra pagina over de fischertechnikclub, een filmpje van omroep Meierij over fischertechnik modellen en opnames van omroep Meierij op een grote tentoonstelling op 2 februari 2019 Veghel.

LINTJE

In 2013 werd ik verrast met een Koninklijke onderscheiding, het bekende lintje, ik werd gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

Marcel is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

Mochten de lezers over dit artikel nog vragen hebben kunnen ze met mij contact opnemen.
Marcel Bosch   0413-367786      of     


© www.moetjekijken.nl